Ramon de Mur fou un retauliste que va deixar la seva obra a la primera meitat del segle XV. El seu estil es pot enquadrar amb l'estil gòtic internacional català, doncs entre les característiques de la seva pintura estan la valoració de lo anecdòtic i de lo expressiu, la estilització de les figures, l'afecció a les línies corbes i al moviment, la tendència a introduir detalls aparentment naturalistes però amb un caràcter simbòlic molt definit.
Hem de destacar que Ramon de Mur fou un gran colorista, tenia una excel·lent tècnica per fer-se ell mateix els pigments utilitzant la clara d'ou com aglutinant dels colors. A la seva obra s'hi veu un gran contrast entre la delicadesa i la sensibilitat del dibuix i l'agosarat us dels colors.

Entre les seves obres reconegudes destaquem les següents:

1402-1412
Retaule de Guimerà. Aquesta obra va donar nom al seu estil. S'en conserven vint-i-tres components dels trenta-dos al Museu Episcopal de Vic.Aquesta imatge es un muntatge de les fotografies individuals de cada una de les taules del retaule, fetes el 8 d'octubre de 1983 pe
l nostre col.laborador Silvestre Minguell a l'antic Museu Episcopal de Vic.

Donades les grans dimensions del retaule (7.3m d'alçada i 5.
2m d'amplada), a l'antic Museu Episcopal no es podia veure la composició en el seu conjunt.

Quan es va construir el nou Museu Episcopal de Vic, es va dissenyar una sala
especial amb l'alçada adequada per poder exposar dues de les seves millors obres; els retaules de Santa Clara de Lluís Borrassà i el de Guimerà de Ramon de Mur. Aquesta sala es la sala 5 de la planta baixa.

No sabem el perquè però actualment només el retaule de Lluís Borrassà està muntat respectant la seva composició original.
El Retaule de Guimerà han decidit exposar-lo en tres fileres de taules en lloc de les quatre originals probablement per facilitar la seva observació als visitants del museu.

Us recomanem visitar el nou Museu Episcopal de Vic. És un magnífic museu, molt ben organitzat i amb una gran quantitat d'obres de molta qualitat del romànic i del gòtic català.

 

 

1412 Retaule de Santa Llùcia, de l'església parroquial de Santa Coloma de Queralt.

1415-1419 Taula central del Retaule de Cervera de la Verge de la Llet amb angels mùsics. Es conserva al Museu d'Art de Catalunya.

En aquesta obra podem veure com l'estil de Ramon de Mur denota una marcada influència del gran introductor del gòtic internacional Lluís Borrassà, així com de Joan Mates. L'aportació més notable de Ramon de Mur la constitueix el variat color i l'aprofundit estudi del dibuix. A la vegada sap donar moviment als personatges representats fins aconseguir escenes amb estudiats fons que donen gran profunditat als conjunts.

Detall de la taula de l'obra La Verge de la Llet amb àngels mùsics.

 

 
 
 
 
 
 


1420 El Sant Bisbe i el donant. Aquesta obra atribuida a Ramon de Mur es trova al Cleveland Museum of Art (Ohio).

El Cleveland Museum of Art va adquirir l'any 1927 aquesta obra com un regal d'un grup d'Amics del esmentat Museu.
 Aquesta es probablement la taula central d'un retaule. Representa a un bisbe catòlic al seu tron, amb el seu bastó a una ma i donant una benedicció amb l’altra.
Al peu del tron es pot veure la figura d’un monjo agenollat, possiblement el donant que va encarregar el retaule.
Les característiques de la pintura fan veure el seu origen medieval. Els restauradors asseguren que va ésser pintat al voltant del 1420, però l’artista es desconegut. Inicialment la taula va ésser identificada com d’origen Francés, però ara s’ha descobert el seu origen Català. Al temps en que va ésser pintat era usual que els artistes no signessin les seves obres. Així, com que no hi ha cap signatura,
encara que la majoria d’experts l’atribueixen a Ramon de Mur, això no es al cent per cent segur.
 

 
 


1420
Retaule de Sant Pere de Vinaixa. Es conserva al Museu diocesà de Tarragona.1421
Retaule de Sant Miquel de l'església de Guardiolada.


1421 Retaule de Santa Llúcia i Sant Miquel de Peñafiel. (Casa i santuari del municipi de Santa Margarida i els Monjos.


----
Retaule de Sant Joan Bautista de Cabrera (Osona).

1428-1430 Taula de Sant Llorenç de Cantallops.


---- Taula de la Presentació de Jesús en el Temple. Es conserven uns fragments d'aquesta taula de procedència desconeguda al Museu Episcopal de Vic.

----
Una petita taula de Sant Esteve que formava part del muntant d'un retaule de procedència desconeguda. Es conserva al Museu Episcopal de Vic.
----
Retaule de la Glorieta. Es conserven al Museu Episcopal de Vic tres compartiments d'una predel.la amb bust6 de Sant Joan Evangelista, Santa Llúcia i Santa Bàrbara que van ser integrats originalment en un retaule de la localitat de la Glorieta, municipi de Passanant.

   
 

tornar a l'inici