el viii mercat medieval ha rebut un setze per cent més de visitants que en la convocatòria anterior

Guimerà atrau milers de visitants

guimera1

guimera2

Text Pau Bori

Un espectacle de malabars i música a peu del riu Corb a càrrec de Xarop de Canya i d'Els Trompadors de la Vall del Corb va culminar el passat diumenge 11 d'agost la vuitena edició del mercat medieval de Guimerà, que ha rebut durant tot el cap de setmana més de trenta mil visitants. A mitja tarda, els trenta mil metres quadrats d'aparcament destinats per als visitants del mercat van quedar totalment plens. Segons va explicar el coordinador de la festa, Joan Rosich, " s'ha superat l'assistència de l'any passat en cinc mil persones", cosa que suposa un increment de visitants del setze per cent. Davant de la proposta de nombroses persones d'ampliar el mercat de tres a quatre dies per evitar aglomeracions, Joan Rosich va explicar que les tres-centes persones que es dediquen a l'organització d'aquest esdeveniment no podrien "donar l'abast amb un dia més", de manera que van descartar aquesta possibilitat.

Les setanta parades del mercat van notar, conseqüentment, un increment de les vendes respecte a l'edició de l'any passat, i fins i tot algunes, com les d'embotits casolans, es van quedar sense existències cap a les vuit de la tarda. El bufador de vidre i el boter van ser els dos oficis tradicionals que van cridar més l'atenció dels visitants durant les seves exhibicions. L'acte més multitudinari va ser l'espectacle piromusical nocturn, que va repassar, amb la participació d'una trentena d'actors locals, la història de la vila medieval de Guimerà. Els organitzadors calculen que unes cinc mil persones van poder veure l'espectacle entre les dues sessions en què es va representar, dissabte i diumenge a la nit.

Una vegada clausurat el mercat, els organitzadors ja pensen en el de l'any que ve. Entre les propostes que s'estudien, destaca la implantació d'una taverna medieval prop del riu Corb amb capacitat per a quatre-cents comensals. La taverna oferiria gastronomia típica de la vall del Corb.

guimera3


 

al mercat medieval de guimerà van enlairar un colom gegant de la pau

Una setantena de nens de la vall del Corb

s'endinsen en el seu passat medieval

Text i fotos Pau Bori

camp4Una setantena de nens i nenes d'entre sis i quinze anys dels pobles de la vall del riu Corb van experimentar una aventura engrescadora a la recerca del seu passat. I és que ja se sap que conèixer la pròpia història és una bona manera d'entendre els conflictes que ens assetgen avui dia. Les aspres i despoblades terres que jeuen a la ribera del riu Corb foren un ampli camp de batalla durant l'edat mitjana, zona fronterera com era entre cristians i sarraïns. En els punts més alts de la conca del riu Corb es construïren desenes de fortificacions i castells, que els nens més petits han pogut descobrir aquests dies amb l'ajuda d'experimentats cicerones, com els marquesos de Ciutadilla o Joan Milanys, un llegendari picapedrer de la vall. La canalla també ha comptat amb el suport del promotor de les assamblees de pau i treva, l'abat Oliba, per resoldre un conflicte intern fruit de la competivitat dels jocs. De camí entre Forès i Belltall, els més petits van haver de superar una altre greu problema: la propagació de l'epidèmia que va afectar Europa al segle XIV, la pesta negra. El grup d'adolescents del campament, per la seva part, va fer una ruta alternativa per la vall, enfilant-se en bicicleta pels turons i coneixent alguns dels llogarrets més desconeguts del seu propi territori. La seva principal tasca ha estat recopilar els costums i llegendes que els han contat els veïns més vells per tal de fixar la memòria de les formes de vida de la gent que ha viscut embolcallada de la topografia, la vegetació i el clima genuïns de la vall del Corb.

Aquestes i altres activitats són les que han programat una vintena de joves de la vall amb un únic objectiu: ensenyar la pau, però, tal com explica un dels monitors, Josep M. Huguet, "no el concepte buit que sovint ens venen, sinó una pau carregada de contingut". És per aquesta raó, que els nens del camp han elaborat un miler d'ocells de paper en record d'una nena morta per la bomba atòmica d'Hiroshima, a la qual van prometre que fabricant mil ocells de paper se salvaria. Els dos grups de les colònies es van trobar dissabte passat al santuari de la Bovera i van baixar plegats en comitiva cap al mercat medieval de Guimerà, on van fer una divertida cercavila. La setmana d'aventures per la vall del Corb es va acabar amb la lectura del llibre de la pau, redactat pels mateixos nens, i l'enlairada de tres-cents globus amb missatges de pau i d'un colom gegant.

camp13TORNAR