Els embotits

Tradicionalment  Guimerà,  a igual que tots els pobles d’aquestes contrades, ha elaborat, al llar dels temps, els seus propis embotits extrets de la carn desossada  dels porcs, que la major part de les cases  anaven alimentant per tal de ser  sacrificats en el seu moment.

  

Tradició

Era tradició que cada casa cries un o mes porcs, segons el nombre de persones que formaven part del nucli familiar, per tal d’omplir la seva cambreta de productes elaborats del porc i d’aquesta manera tenien, a casa, els recursos alimentaris bàsics per omplir la carmanyola o alguns dels àpats  de cada dia.

 

La matança del porc

Era esperat, al llar de l’any, aquell dia que es feia la matança del porc, els familiars mes propers, la quitxalla, la banca, els draps blancs, estirar la cua, fer una pilota  amb la bufeta del porc, calenta la caldera per bullir els embotits, netejar els budells, fer tastets, menjar mongetes amb magre del porc, amb fetge o amb ronyós, el romesco, etc, tot això formava part d’una festa familiar on tothom col·laborava en la matança i en la elaboració dels productes.

Cada casa tenia la seva pròpia recepta per condimentar, la sal i el pebre eren els principals ingredients.

 
Arrels familiars

Aquesta tradició passava de pares a fills, aprenent les receptes per condimentar els productes, la tècnica per coure les botifarres, la practica d’embotir la carn magra, era  una costum per tal de transformar un porc viu amb una font d’alimentació per tot l’any.
Al vespre es tornaven a reunir tots els que havien ajudat a la matança i a la seva elaboració, fent un sopar on lo típic era l’enciam amb romesco, juntament amb mongetes, bròquil i cigrons acompanyats d’una cassola plena de talls del porc ven rostidets.

 
Classes d’embotits

La llonganissa fresca, el fuet sec, el llom sec, el bisbe blanc, el bisbe negre, la botifarra de la llengua, la botifarra blanca, la botifarra negra, la botifarra amb ceba, la botifarra amb ceba i pinyons, la sobrassada i els xolisets, formen part dels embotits elaborats tradicionalment.

 

Llom, costelles, espatlles, pernil, cap de mort, culata, culata contra (gerret), tapa plana, cansalada, cansalada magra, son altres  productes que també son elaborats del mateix animal, una part va a la llonganissa fresca i l’altra part a la venda al detall.

 


Elaboració actual

Actualment, i degut a la prohibició de sacrificar un animal al carrer, es compra el porc amb canal, després de ser mort i preparat a un escorxador.

Avui a Guimerà, i concretament a “Cal Francesc” es repeteix cada setmana al elaboració dels productes del porc, mantenint la tradició, però d’una manera més industrial, amb màquines modernes i instal·lacions climatitzades que faciliten la seva preparació.

 

Ingredients i curació

Per fer la llonganissa cada quilo de magre es amanit amb 15g de sal i 5g de pebre.

Per fer les botifarres, cada quilo de magre es amanit amb 15g de sal i 8g de pebre.

 

Les llonganisses i les botifarres estan 24h penjades abans de ser posades a la venda, els fuets, la sobrassada, els xolisets també romanen 24h abans de ser venuda als clients. La carn trinxada, després d’embotir, es posada al assecador i al cap de 15 dies ja es pot posar a la venda.

 

Es característic el diàmetre de la tripa que es fa servir, per exemple, la llonganissa la embotirem amb un budell de 28 m/m, el fuet amb un budell de 30m/m els xolissos o llonganissa dobla amb budells de 40  ó 42 m/m.

 

On podem trobar productes frescos del porc a Guimerà

Actualment podem trobar els productes frescos del porc a “Cal Francesc”, elaborats de manera artesana conservant la tradició del poble, ja que l’experiència de més de 30 anys avalen la qualitat d’aquests productes.